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Encatation – Experiência Culinária
28 November • 19:30
— Para uma descrição em Português, veja abaixo —
One “writes” his dishes, the other wants to “eat” his ideas. Alexandre Gauthier is a chef recognized worldwide for his creativity and a unique identity that earned him a second Michelin star in 2017. He talks about the rhythm of flavors, the crescendo, the rupture of flavors and the creation of a series of emotions. Alexandre Gauthier loves art, the encounters it provides him, and especially with pioneers like Johann Le Guillerm, a renowned contemporary circus artist. The chef and the artist share the same way of doing things: laboratory research and artistic exploration combined with a pronounced taste for transgressing established codes. For “Encatation”, they combined their skills: the cuisine is prepared by the chef and the objects, shapes and scenography come from “Attraction”, the artistic research that Johann Le Guillerm has been carrying out for the last 20 years.
“Encatation” is an invitation to a strange ritual that will allow you to experience in an existential way what it is to savour concepts with both your stomach and your mind, those two extremities of Man that, connected to a column, allow him to remain upright. “Encatation” involves the entire body imagined as a place of total experience.
28 and 29 November (Thursday and Friday): 7:30 pm
30 November and 1 December (Saturday and Sunday): 11:30 am and 7:30 pm
Portimão Arena
Capacity: 60 participants per session
M/16 | 90 approx.
Tickets: €12.00 (single price) | Includes meal
https://portimao.bol.pt
30 November and 1 December (Saturday and Sunday): 11:30 am and 7:30 pm
Portimão Arena
Capacity: 60 participants per session
M/16 | 90 approx.
Tickets: €12.00 (single price) | Includes meal
https://portimao.bol.pt
Design and set design: Johann Le Guillerm
Culinary translation of “Attraction”: Alexandre Gauthier
With the support of: Marie-Josée Ordener assisted by Laurent Mercier, Emilie Lecoester and Aurélie Ramet Service: Selma Noret-Terraz, Amandine Gilbert, Sylvain Ligot Lighting design: Hervé Gary
Sound design: Thomas Belhom
Construction: Jean-Marc Bernard, Silvain Ohl Set design: Fanny Gautreau, Pauline Lamache, Julie Lesas
Manufacture and production of stainless steel sets: Didier Deret
Production: Cirque ici – Johann Le Guillerm
Culinary translation of “Attraction”: Alexandre Gauthier
With the support of: Marie-Josée Ordener assisted by Laurent Mercier, Emilie Lecoester and Aurélie Ramet Service: Selma Noret-Terraz, Amandine Gilbert, Sylvain Ligot Lighting design: Hervé Gary
Sound design: Thomas Belhom
Construction: Jean-Marc Bernard, Silvain Ohl Set design: Fanny Gautreau, Pauline Lamache, Julie Lesas
Manufacture and production of stainless steel sets: Didier Deret
Production: Cirque ici – Johann Le Guillerm
Artistic program: Lavrar o Mar – Cultural Cooperative for the celebration of the Centenary of the Elevation of Portimão to City (1924-2024), under a partnership established with the Municipality of Portimão.
Encatation – Experiência Culinária
Um “escreve” os seus pratos, o outro quer “comer” as suas ideias. Alexandre Gauthier é um chef de cozinha reconhecido em todo o mundo pela sua criatividade e uma identidade singular que lhe valeu uma segunda estrela Michelin em 2017. Fala do ritmo dos sabores, do crescendo, da ruptura dos sabores e da criação de uma série de emoções. Alexandre Gauthier adora a arte, os encontros que lhe proporciona, e especialmente com os pioneiros como Johann Le Guillerm, reconhecido artista de circo contemporâneo. O chef e o artista partilham a mesma forma de fazer as coisas: pesquisa de laboratório e exploração artística combinadas com um gosto pronunciado pela transgressão de códigos estabelecidos. Para “Encatation”, combinaram as suas competências: a cozinha é confeccionada pelo chef e os objectos, as formas e a cenografia vêm de “Attraction”, a investigação artística que Johann Le Guillerm tem vindo a realizar nos últimos 20 anos.
“Encatation”é um convite para um ritual estranho que permitirá experimentar de forma existencial o que é saborear conceitos tanto com o estômago como com a mente, essas duas extremidades do Homem que, ligadas a uma coluna, lhe permitem manter-se de pé. “Encatation”envolve todo o corpo imaginado como um lugar de experiência total.
28 e 29 novembro (quinta e sexta): 19h30
30 novembro e 1 dezembro (sábado e domingo): 11h30 e 19h30
Portimão Arena
Lotação: 60 participantes por sessão
M/16 | 90 aprox.
Bilhetes: 12,00€ (preço único) | Inclui refeição
https://portimao.bol.pt
30 novembro e 1 dezembro (sábado e domingo): 11h30 e 19h30
Portimão Arena
Lotação: 60 participantes por sessão
M/16 | 90 aprox.
Bilhetes: 12,00€ (preço único) | Inclui refeição
https://portimao.bol.pt
Conceção e cenografia: Johann Le Guillerm
Tradução culinária de “Attraction”: Alexandre Gauthier
Com o apoio de: Marie-Josée Ordener assistido por Laurent Mercier, Emilie Lecoester e Aurélie Ramet Serviço: Selma Noret-Terraz, Amandine Gilbert, Sylvain Ligot Desenho de luz: Hervé Gary
Desenho de som: Thomas Belhom
Construção: Jean-Marc Bernard, Silvain Ohl Cenografia: Fanny Gautreau, Pauline Lamache, Julie Lesas
Fabrico e produção de cenários em aço inoxidável: Didier Deret
Produção: Cirque ici – Johann Le Guillerm
Tradução culinária de “Attraction”: Alexandre Gauthier
Com o apoio de: Marie-Josée Ordener assistido por Laurent Mercier, Emilie Lecoester e Aurélie Ramet Serviço: Selma Noret-Terraz, Amandine Gilbert, Sylvain Ligot Desenho de luz: Hervé Gary
Desenho de som: Thomas Belhom
Construção: Jean-Marc Bernard, Silvain Ohl Cenografia: Fanny Gautreau, Pauline Lamache, Julie Lesas
Fabrico e produção de cenários em aço inoxidável: Didier Deret
Produção: Cirque ici – Johann Le Guillerm
Programação artística: Lavrar o Mar – Cooperativa Cultural para a celebração do Centenário de Elevação de Portimão a Cidade (1924-2024), ao abrigo de uma parceira estabelecida com o Município de Portimão.